Majčino mlijeko je neprocjenjiv dar prirode svakoj bebi. Nudi sve što bebi treba za zdravi rast i razvoj, a ima brojne pogodnosti i za mame.
U ovom ćemo blogu istaknuti koje sve vrste majčinog mlijeka postoje, koji je njegov sastav, kako se ono može pohraniti u slučaju izdajanja. Pažnju ćemo također obratiti i na njegove dobrobiti, a upoznat ćemo te i s Bankom mlijeka u Hrvatskoj 🙂
Vrste majčinog mlijeka
Majčino mlijeko u svojem “razvoju” prolazi tri ključne faze od kojih svaka ima specifičnu ulogu u ispunjavanju potreba novorođenčeta i bebe.
Kolostrum
Kolostrum je prvi oblik majčinog mlijeka koji se počinje stvarati još u trudnoći, izneđu 16. i 22. tjedna trudnoće. Ovo je prvo mlijeko koje se stvara te ujedno i prvo mlijeko koje dijete siše.
Riječ je o gustoj, žutoj tekućini koja je bogata imunoglobulinima, proteinima i vitaminima. Kolostrum je ključan za novorođenče jer mu osigurava i prvu zaštitu od infekcija, neki ga nazivaju “prvim cjepivom”.
Kolostrum također pomaže u razvoju zdravog probavnog sustava: ova vrsta majčinog mlijeka može se pohvaliti time da oblaže inače propusnu sluznicu bebinog želučano-crijevnog trakta te tako sprječava prodor i širenje štetnih mikroorganizama i alergene. Uz navedene, on ima laksativni učinak jer potiče i ubrzava izlazak mekonija iz djetetovih crijeva.
Iako je količina kolostruma mala, ona je dostatna za potrebe novorođenčeta u prvim danima, a njegova nutritivna vrijednost je izrazito visoka.
Prijelazno mlijeko
Prijelazno mlijeko najčešće nadolazi 20 do 40 sati nakon poroda – tada količina mlijeka u dojkama naglo poraste te se one prepune.
Ova vrsta majčinog mlijeka je svjetlija, manje gusta, ali je i dalje bogata hranjivim tvarima te ima mnoge zajedničke karakteristike s kolostrumom. Razlika je u tome što prijelazno mlijeko nadolazi u oblinijoj količini, a sve s ciljem kako bi podržalo potrebe brzorastuće bebe.
Prijelazno mlijeko se najčešće zadržava 5 dana do 2 tjedna nakon čega ga zamjenjuje zrelo mlijeko.
Zrelo mlijeko
Nakon otprilike dva tjedna, počinje se proizvoditi trajno mlijeko koje je prisutno do kraja dojenja te kao takvo zadržava relativno trajni sastav do kraja.
Sastav majčinog mlijeka
Majčino mlijeko je savršeno balansirana tekućina koja se prilagođava potrebama bebe u različitim fazama njenog života. Osnovni sastojci su:
- Voda: oko 87% majčinog mlijeka je voda što je ključno za hidrataciju bebe
- Masti: oko 3-5% čine masti koje su izvor energije energije te su kao takve bitne za rast i razvoj bebinog mozga i živčanog sustava
- Proteini: majčino mlijeko sadrži prosječno 1,2% proteina, a oni doprinose bebinom rastu, obnovi stanica te pružaju imunološku zaštitu
- Ugljikohidrati: 7,4% majčinog mlijeka čine ugljikohidrati, a glavni je laktoza
- Minerali i vitamini: kalcij, željezo, magnezij, cink, vitamini A, D i mnogi drugi sastavni su dio majčinog mlijeka te su kao takvi ključni za zdravlje bebe
Ovaj kompleksni sastav čini majčino mlijeko idealnim za bebu, pružajući joj ono što joj je bitno za rast i razvoj, a istovremeno je, u usporedbi s adaptiranim mlijekom, lako probavljivo.
Iako mlijeko ima isti sastav, zbog načina na kojeg se otpušta, ono se mijenja od početka do kraja podoja – na početku je vodenastije, kako bi pomoglo bebi utažiti žeđ, a kasnije postaje masnije i zasitnije. Riječ je promjeni koja se događa postepeno tijekom podoja.
Kako pohraniti izdojeno majčino mlijeko?
Neovisno o tome vraćaš li se na posao, ima li tvoja beba potrebe za dodatnim hranjenjem ili se jednostavno prakticiraš izdajanje, postoje određena preporuke koje bi bilo dobro slijediti prilikom pohrane mlijeka.
Odabir spremnika za pohranu majčinog mlijeka
Za pohranu izdojenog mlijeka najbolje bi bilo koristiti spremnike (plastične ili staklene) ili vrećice posebno namijenjene za čuvanje majčinog mlijeka.
Smatra se kako su bolji plastični spremnici jer se bijele krvne stanice iz majčinog mlijeka u manjim količinama zadržavaju na plastičnim, nego na staklenim, površinama pa ih dijete tako prima više tijekom hranjenja.
Posudice je potrebno oprati i sterilizirati, a prilikom pranje možete npr. koristiti neki od deterdženata namijenjen za pranje dječjeg posuđa (npr. Frosch baby deterdžent za pranje suđa).
Vremenski period čuvanja izdojenog majčinog mlijeka
Na svaki je spremnik koji sadrži pohranjeno majčino mlijeko potrebno napisati datum kada je mlijeko pohranjeno.
Rodine upute za vremenski period u kojem se, ovisno o temperaturama, može čuvati izdojeno zrelo majčino mlijeko su opisane u nastavku teksta.
Ako se mlijeko čuva na sobnoj temperaturi, ono se može čuvati do 4 sata. Ako je mlijeko u hladnjaku u kojem je temperatura od 0-4 stupnjeva, mlijeko je moguće čuvati do 8 dana. U pretincu zamrzivača, koji je odvojen od hladnjaka, mlijeko se može čuvati 3-4 mjeseca, a u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19 stupnjeva mlijeko je moguće čuvati 6 mjeseci ili dulje.